ŠTO JE MOŽDANI UDAR?

mozdani image brain

Moždani udar (cerebrovaskularni inzult) nastaje poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe dijelova mozga kisikom i ostalim hranjivim stvarima. Zbog manjka kisika i hranjivih tvari dolazi do odumiranja dijelova živčanih stanica u prostoru zahvaćenom moždanim udarom. Ta oštećenja su primarno vidljiva na funkcijama koji zahvaćeni dijelovi mozga upravljaju. 

Postoji dvije vrste moždanog udara, hemoragijski moždani udar i ishemijski moždani udar. Ishemijski moždani udar uzrokuje ugrušak koji začepljuju arteriju što onemogućuje dovoljan protok krvi i kisika do mozga. Otprilike 85% svih moždanih udara su ishemijski,  a u većini slučajeva su uzrokovani trombozom (stvaranjem ugruška u oštećenoj arteriji koja opskrbljuje mozak kisikom i krvi) ili embolijom (ugruškom koji je nastao drugdje u kardiovaskularnom sustavu te doputovao do arterije u mozgu i začepio ju). Hemoragijski moždani udar uzrokuje krvarenje ili puknuće krvnih žila u mozgu što sprječava normalan protok te uzrokuje prodiranje krvi u okolno tkivo. U većem dijelu slučajeva moždani su udari iznenadni, razvijaju se i pojavljuju vrlo naglo te uzrokuju oštećenja na mozgu u vrlo kratkom vremenu (nekoliko minuta), ali postoje slučajevi gdje se nakon udara stanje postepeno pogoršava tijekom nekoliko sati ili dana te počinje odumirati zahvaćeno područje mozga. 

Najčešći simptomi moždanog udara su problemi s koordinacijom (hodanjem), tj. gubitak ravnoteže, otežano hodanje, vrtoglavica; problemi s govorom i razumijevanjem; utrnuće lica, ruku i nogu te moguća paraliza; zamućen vid ili dvostruka slika; glavobolja koja također može biti popraćena vrtoglavicom  i povraćanjem. Visok krvni tlak jedan je od najčešćih uzročnika moždanog udara, a u većini slučajeva se pojavljuje kod muškaraca. 

U slučajevima gdje je moždani udar uzrokovan trombozom simptomi se najčešće pojavljuju postepeno, a u nekim slučajevima može doći do manjih moždanih udara koji prethode velikom udaru. U slučajevima gdje je moždani udar uzrokovan embolijom simptomi infarkta se pojavljuju vrlo naglo te u većini slučajeva nema upozoravajućih znakova. Ako su simptomi moždanog udara prisutni i primijećeni bitno je u što kraćem roku posjetiti liječnika kako bi se utvrdilo oštećenje i počelo s liječenjem. 

Za liječenje ishemijskog moždanog udara bitno je vrlo brzo vratiti protok krvi do pogođenog dijela mozga, a liječi se razbijanjem ili razrjeđivanjem trombolitskih ugrušaka ili mehaničkim uklanjanjem ugrušaka. Liječenje hemoragijskog moždanog udara temelji se na kontroli krvarenja i smanjenju tlaka u mozgu. Posljedice moždanog udara ovisne su o dijelu mozga kojeg je moždani udar zahvatio te o količini tkiva koje je zahvatio. Budući da se živci u ljudskom tijelu križaju, simptomi moždanog udara pojavljuju se na strani suprotnoj od mjesta oštećenja na mozgu.