MEHANIČKA TROMBEKTOMIJA – NAJUČINKOVITIJA METODA LIJEČENJA MOŽDANOG UDARA

mozdani image brain

Postupak mehaničke trombektomije započinje punkcijom bedrene arterije nakon čega se uvode dugački kateteri koji se dovode do ugruška. Nakon uvođenja katetera kroz bedrenu arteriju, na karotidnu arteriju postavlja se balonski kateter pomoću kojeg se zaustavlja protok krvi prilikom vađenja ugruška, a samim time smanjuje se mogućnost embolije. Istovremeno se postavlja intermedijarni kateter vodič (kateter koji ima pomoćnu funkciju stvaranja prostora kako bi mikrokateter mogao kroz njega doći do ugruška) i mikrokateter kojim se pomoću mikrožica prolazi kroz ugrušak, a postavlja se na distancu od mjesta gdje je ugrušak. Nakon toga, u kateter se uvodi stent retriever (cjevčica od mikrožica), gura se do mjesta ugruška te se postavlja povlačenjem mikrokatetera prema van. 

Kada se otvori stent mora se napraviti angiografija (radiološka pretraga kojom se prikazuju krvne žile) kako bi utvrdili je li se dogodila obnova krvnog protoka. Nakon toga se stent i mikrokateter istovremeno izvlače kako bi se odstranio ugrušak, a tijekom ovog procesa povlačenja koristi se aspiracijski uređaj kako bi se spriječilo odvajanje ugruška od stenta.  

Tehnologije koje se koriste u mehaničkoj trombektomiji dijelimo na dvije skupine, aspiracijske uređaje i stent retrievere. Aspiracijski uređaji uklanjaju ugrušak (tromb) usisavanjem iz arterije putem katetera. Stent retrieveri služe za trenutno otvaranje krvnih žila otvaranjem stenta na mjestu ugruška. Ugrušak u tom trenu ostane zarobljen između zida krvne žile i stenta te se izvlači kroz kateter putem vodiča za izvlačenje.