KAKO SE LIJEČI MOŽDANI UDAR?

mozdani image brain

Postoje dvije vrste moždanog udara, ishemijski i hemoragijski moždani udar, koje se shodno svojim različitostima liječe drugačijim terapijama.

U slučaju ishemijskog moždanog udara postoji više terapija kojima se može ukloniti ugrušak koji je blokirao krvnu žilu, ali je najbitnije vrijeme unutar kojeg se terapija krene primjenjivati – brzom reakcijom ne samo da povisuje šanse preživljavanja, već se smanjuju potencijalne komplikacije uzrokovane moždanim udarom. Moguće terapije za ishemijski moždani udar su tromboliza (razbijanje ili otapanje ugruška) i mehanička trombektomija. Tromboliza se radi pomoću lijekova koji sprječavaju prekomjerno zgrušavanje krvi, odnosno stvaranje ugrušaka. Trombolitička metoda uvelike smanjuje smrtnost i posljedice moždanog udara te se približno trećina osoba koja unutar prva 4 i pol sata od prvih simptoma dobije trombolitičku terapiju ne zadobije nikakva neurološka oštećenja. 

Mehanička trombektomija je 2015. uvedena u svjetske smjernice za liječenje ishemijskog moždanog udara te se danas u Hrvatskoj provodi u više centara za liječenje moždanog udara. Ovom metodom se ugrušak mehanički vadi iz krvne žile kako bi se osigurao dotok krvi i kisika u mozak pomoću posebnih katetera. Ovim kateterima se u tijelo ulazi preko bedrene arterije, a ugrušak se izvlači ili „hvatanjem“ ili usisavanjem ugruška. Cilj ove metode je u potpunosti otvoriti krvnu žilu te je danas najučinkovitija terapija za liječenje moždanog udara.

U slučaju hemoragijskog moždanog udara terapija uključuje davanje osobi lijekove za snižavanje krvnog tlaka i kontrolu krvarenja. U nekim situacijama se osobu operira kako bi se smanjili potencijalni rizici ili kako bi se popravile određene abnormalnosti krvnih žila. Kada je krvarenje zaustavljeno, daljnja terapija uključuje mirovanje i medicinsku skrb ovisno o potrebama osobe koja je doživjela moždani udar. 

Nakon završenog liječenja moždanog udara, osobe koje ga su preboljele trebaju ići na rehabilitacijske vježbe. Rehabilitacijske vježbe uključuju fizioterapiju, psihološku terapiju, govornu i jezičnu terapiju te radnu terapiju. Fizioterapijom se osobama koje su doživjele moždani udar povećava pokretljivost, ravnoteža i mišićna snaga. Govorna i jezična terapija za osobe koje su doživjele moždani udar naglasak stavlja na revitalizaciju komuniciranja i gutanja. Psihološke terapije pomažu kod poteškoća s pamćenjem, anksioznošću, razmišljanjem i depresijom. Radna terapija pomaže osobama da nauče nužne vještine kako bi mogli samostalno voditi život te uživati u kvaliteti života.